Olivový olej PDO KOLYMPARI 3L-plechovka
Oblasť: Kolympari. Oxidácia: 0-0,8% Krajina pôvodu:Grécko. Skladujte na chladnom a tmavom mieste.Nutričné zloženie na 100gr: Energia: 842Kcal Tuky 100g z toho: nasýtené14g, polynenasýtené 7g, mononenasýtené 79g, Cholesterol: 0g, Sodium: 0g, Sacharidy: 0g, Cukor: 0g, Bielkoviny: 0g. Minimálna trvanlivosť do: viď. obal.
V polovici 20. storočia prišli americkí dietológovia na Krétu, aby preskúmali fenomén dlhého života miestneho obyvateľstva. Nemohli uveriť vlastným očiam „Bože, koľko olivového oleja to konzumujú,“ povedal vtedy svetovo známy doktor a výživový expert ANCCEL KEYS, keď videl zeleninový šalát doslova plávať v olivovom oleji. Dnes platí, že olivový olej je najväčším tajomstvom krétskej stravy a dlhovekosti kréťanov. Lekárske výskumy, ktoré boli uskutočnené, a stále pokračujú pod hlavičkou EVR a USA preukázali, že olivový olej nielen ochraňuje srdce ale tiež napomáha správnej funkcii vnútorných orgánov, pri migrénach a bolestiach. Navyše je ideálny pri diétach a pre ľudí trpiacich cukrovkou. Kréťania nikdy nepoužívali iné náhrady olejov. Napríklad olejov zo semien a iných rastlín. Tie sú pre nich neznáme, dokonca aj pri výrobe potravín, sladkostí a kozmetiky zásadne používajú len olivový olej. Kvalita olivového oleja je dnes známa po celom svete, pretože olivový olej nie je priemyselným výrobkom ale prírodným produktom, ktorý je vyrábaný výhradne len z olív, bez iných chemických prídavkov, či látok. Olivové stromy sú tajomstvom a zároveň charakteristickým znakom krétskej prírody.
Najkvalitnejší olivový olej pochádza z oblasti Kolymbari a Sitia v západnej časti Kréty. Je známe, že Španieli vykupujú krétsky olivový olej aby zlepšili chuť toho svojho.
Podľa kyslosti sa delí na 3 skupiny: (Európsky koncil)
Extra panenský olivový olej (kyslosť nesie prekročiť 1%) 0,3 – 0,8 %
Jemný panenský olivový olej – do 1,5% kyslosti
Zjemnený olivový olej – do 2% kyslosti (väčšinou Taliansky a Španielsky olivový olej)
Olivový olej je bez soli a cholesterolu. Obsahuje veľké množstvo vitamínu E (dôležitý antioxidant, spomaľuje stárnutie.) a vitamíny A, D, K. Vitamíny A+E majú ochranné účinky na pokožku a napomáhajú brániť rakovine kože. Pôsobia priaznivo pri vysokom krvnom tlaku. Olej obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, ktoré majú priaznivé účinky na ľudský organizmus,pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, upravujú krvný tlak a bránia rozvoju srdcových ochorení. Olivový olej obsahuje taktiež Polyfenoly – antioxidanty, ktoré chránia organizmus pred vznikom rakoviny, posilňujú imunitný systém, podporujú trávenie a spomaľujú stárnutie.